Saal Digital – Alu-Dibond Butlerfinish

Fotografie patří na papír, nebo aspoň na zeď. Proto si občas nějaké nechám vytisknout. Občas někde objeví zajímavá nabídka na nějaké slevy, popř. možnosti vyzkoušení různých tisků od různých firem. Tentokrát jsem narazil na nabídku od Saal Digital a vzhledem k tomu, že jsem už jsem si u této firmy několik obrázků a kalendářů nechal dělat, byl jsem spokojený (zejména s obrázky, kalendáře si raději nechám dělat jinde), tak jsem se rozhodl vyzkoušet tisk na hliníkovou desku. Obrázek jsem nahrál přes program, který mám už stažený v počítači (ale jde to i on-line bez nutnosti stahování programu), vybral rozměr tisku a hlavně materiál, na nějž se má tisknout. Jednalo se o Alu-Dibond Butlerfinish® o rozměru 50×40 cm se standardním závěsným systémem. A čekal jsem. U minulých objednávek mi obrázky dorazily běh 3 – 4 dnů, tentokrát to trvalo 10 dní, ale byly mezi tím Vánoce, o termínu jsem byl informován ihned po odeslání objednávky. Stav můžete sledovat přes odkaz. Obrázek dorazil v uvedený den samozřejmě perfektně zabalený.

Po vybalení jsem byl nejprve lehce zklamaný. Nějak se mi to nelíbilo. Barvy byly takové nevýrazné. Ale jak jsem obrázek vytáhl na pořádné světlo, hned to bylo o něčem jiném. Pod různými úhly obrázek najednou ožil, hlavní motiv vystupoval z obrázku do popředí a byla radost se na to dívat. Co mě ale nemile překvapilo, bylo zjištění, že na některých místech není vůbec barva a je zde pouze čistý podklad, tedy leštěný hliník. Je to v místech, kde jsou vysoké hodnoty světel (v červeném kanálu až přepal). Z blízka to působí divně, z větší vzdálenosti a při různých úhlech pohledu je to naopak zajímavé. Je to  ale má chyba ve zvolení materiálu, neboť na stránkách v popisu materiálu je psáno, že světlé barvy a bílá se netisknou….

Dalším aspektem tohoto typu materiálu je jeho povrchová struktura. Vykartáčovaný hliníkový povrch má svou vlastní strukturu, která se nehodí na úplně všechny druhy fotografie.  Asi to bude velmi slušet černobílé fotce, ale na jemné detaily to asi moc není. Je to takový mechanický šum.

Jinak mechanické zpracování je perfektní, obrázek je lehoučký, systém standardního zavěšení je jednoduchý, dvě nalepovací oka a dva silikonové bobky.

Celkové mé hodnocení vyznívá pozitivně, byť jsem asi zvolil na daný typ materiálu nevhodný motiv, tak při správném úhlu pohledu vypadá obraz nádherně a dokážu si představit, jak černobílé nebo vysoce kontrastní fotografie musí působit nádherně.

Saal Digital Alu-Dibond Butlerfinish®
Saal Digital Alu-Dibond Butlerfinish®
místa bez tisku, struktura povrchu leštěný hliník
místa bez tisku, struktura povrchu leštěný hliník
místa bez tisku, struktura povrchu leštěný hliník
závěsný systém

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *